Hjemløseliv

FIX mødtes denne råkolde – og som timerne gik deciderede bidende kolde – aften kl. 17.30 til lyden af politisirener i Ørstedsparken på hjørnet af H.C. Andersens Bld og Nørrefarimagsgade. Det var 10-års dagen for Ungdomshuset på Jagtvejs rydning og vi befandt os 400 m fra demonstrationen og midt i et massivt politiopbud. Det var nu ikke demonstrationen, vi skulle deltage i, men derimod møde Steen fra Gadens Stemmer.

Gadens Stemmer A.M.B.A. er en socialøkonomisk virksomhed, som udbyder byvandringer og foredrag af socialt udsatte borgere, som det ordinære arbejdsmarked ikke formår at rumme. Se: Gadensstemmer.dk (teksten fortsætter nedenfor billedet)
Steen har arbejdet normalt stort set hele sit liv, men er endt på gaden som pensionist og har derfor været langt nede. Han er kommet videre med sit liv blandt andet takket være Projekt Udenfor samt være- og spisestedet Den Sorte Gryde på Nansensgade, – sidstnævnte hører under Vor Frue kirkes diakonale (læs: sociale) arbejde.
Steen fortalte om livet og sine oplevelser på gaden og han håber, at han ved at gøre det, kan øge forståelsen for de hjemløses situation og få formidlet, at hvis omstændighederne er rigtig uheldige ja, så kan det faktisk ske for alle.

Vi gik lidt over to timer med Steen i indre by og mærkede et lillebitte dryp af, hvor koldt, det er, at leve på gaden, vi pissefrøs ganske enkelt og måtte flere gange bede Steen om at gå videre, for vi kunne ikke holde til kulden længere. Og blev også mere og mere sultne. Steens sanselige beskrivelse af Den Sorte Grydes fede sovs gav pludselig mening for os, og selvom det er en virkelighed langt fra vores, var det malende, som det juleaften uventet at få et halvt rugbrød og to øl kunne være tæt på himmelsk velvære.

På turen fortalte Steen om sit hjemløseliv og viste nogle af sine opholdssteder samt fortalte om nogle af de ting, der skete dér, og hvordan kontakten var med andre mennesker. Vi hørte om noget af det arbejde som fx Den Sorte Gryde og andre gør for hjemløse og udsatte.

Guideturen sluttede bag Rundetaarn, ved pladsen ved siden af Trinitatis kirke, hvor Steen havde haft sit ‘gadehjem’ i flere år. Det sted tror jeg, alle os på turen fremover vil se på med andre øjne – det er Steens hjørne.

Vi sluttede aftenen sammen med Steen i Nansensgade 20, i Den Sorte Gryde, hvor vi fik eksempel på den varme mad, Gryden hver dag serverer for udsatte til frokost. Vi kastede os nærmest over den- og varmen. Justine Mitchell Kilbey, som er daglig leder og ildsjæl for stedet, fortalte under maden om arbejdet.

Et indblik i et råt og barskt liv med gadelov – men også med rørende historier om uventet medmenneskelighed og hvad hjælp betyder i praksis i det små.

Dato: 1. marts 2017
Værter: Signe Malene og Katja
Sted: En vandretur rundt i København
Deltagere: Signe Malene, Katja, Rikke, Lea, Charlotte, Kasia, Annette, Lisbeth, Malene og Christina

 

One Comment

  1. Pingback: 2017 – FIX

Der er lukket for kommentarer.